Efektywna ochrona truskawek przed chorobami

Autor: www.sadyogrody.pl 11 marca 2015 10:10

Efektywna ochrona truskawek przed chorobami www.shutterstock.com

- Ryzyko wyniszczenia organizmów pożytecznych, pojawienia się agrofagów wtórnych oraz rozwoju ras patogenów odpornych na stosowane pestycydy wciąż wpływa na poszukiwanie metod ograniczenia negatywnych skutków chemizacji rolnictwa – mówi dr hab. Beata Meszka z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

W oparciu o wyniki wieloletnich badań naukowych Unia Europejska wprowadziła zasady integrowanej ochrony roślin, które (od 1 stycznia 2014 r.) są obowiązkowe dla wszystkich profesjonalnych użytkowników środków ochrony roślin.

Zarówno w Polsce, jak i w innych krajach trwają badania nad uzyskaniem odmian całkowicie odpornych lub tolerancyjnych na najgroźniejsze patogeny. Nowe odmiany wykazują wysoką odporność  m.in. na szarą pleśń, wertycyliozę, mączniaka prawdziwego czy białą plamistość liści truskawki.

Pace dotyczą również zmienionych genetycznie odmian truskawek np. odpornych na porażenie przez Botrytis cinerea. Innym kierunkiem badań jest możliwość uzyskania transgenicznych klonów odmian handlowych, które zawierałyby zarówno najlepsze cechy jakościowe, jak i geny odporności na podstawowe choroby truskawek.

Wciąż poszukiwane są preparaty biologiczne oparte m.in. na antagonistycznych bakteriach, drożdżach, grzybach, czy też różnych naturalnych wyciągach. Potwierdzono, że ograniczenie porażenia przez B.cinerea można uzyskać dzięki antagonistycznemu grzybowi Pythium oligandrum (Polyversum WP). Ten biopreparat, działa także przeciwko patogenom z rodzajów: Rhizoctonia, Phytophthora, Phoma, Verticillium, Sclerotinia, Fusarium.

Inną możliwością są preparaty biotechniczne tj. Vaxiplant SL. Zastosowanie nawozów dolistnych np. OptySil, Solfan PK, Tytanit, Phos 60 czy Fosfiron wpływa na ograniczenie nasilenia szarej pleśni i skórzastej zgnilizny owoców truskawki.

Uniknięcie strat ekonomicznych w przypadku większości chorób truskawki jest możliwe dzięki prawidłowej ochronie chemicznej oraz systematycznie przeprowadzanym lustracjom. Ważnym czynnikiem są również zabiegi pielęgnacyjne, gdyż zbyt silne zagęszczenie roślin na plantacji lub nieodpowiednie nawożenie wpływa na zahamowania wzrostu – dodała dr hab. Beata Meszka.

Tekst powstał na podstawie materiałów zebranych podczas Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2015.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI