Dyrektor PSOR: Nie obawiam się o problem pozostałości w polskich jabłkach

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 10 listopada 2015 12:01

Dyrektor PSOR: Nie obawiam się o problem pozostałości w polskich jabłkach Polscy sadownicy nie mogą sobie pozwolić na jakiekolwiek nieprawidłowości, bo ryzykują utratę podpisanych kontraktów/ fot. shutterstock.com

- Utrata rosyjskiego rynku zbytu wymusiła na sadownikach poszukiwania innych rynków. Nie obawiam się o problem pozostałości w polskich jabłkach, ponieważ większość z nich to produkty zdrowe i smaczne, o czym nie trzeba przekonywać konsumentów – mówi serwisowi www.sadyogrody.pl Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.

- Na świecie co trzecie jabłko pochodzi przecież z Polski i chociażby dlatego producenci nie mogą sobie pozwolić na jakiekolwiek nieprawidłowości, bo ryzykują wtedy utratę podpisanych kontraktów, a więc i pieniądze – mówi Marcin Mucha.

Dyrektor PSOR podkreśla, że ważnym element ochrony stanowi integrowana ochrona roślin. - To unijny zbiór zasad dotyczących ochrony roślin przed szkodnikami (obowiązujący od stycznia 2014 r.) dla wszystkich profesjonalnych użytkowników środków ochrony roślin. Zasady te odpowiadają na potrzebę zapewnienia ochrony upraw na odpowiednim poziomie, zachowując ich ekonomiczną opłacalność, przy jednoczesnym ograniczeniu negatywnych skutków negatywnych - dodaje.

- Integrowana ochrona roślin wykorzystuje w pełni wiedzę o organizmach szkodliwych dla roślin, w celu określenia optymalnych terminów dla podejmowania zabiegów zwalczających te organizmy. Wykorzystuje również naturalne występowanie organizmów pożytecznych, w tym naturalnych wrogów organizmów szkodliwych dla roślin – zaznacza Marcin Mucha.

Obecnie PSOR poprzez swoje działania chce wesprzeć zarówno polskich sadowników, jak i producentów warzyw w promocji smacznej i bezpiecznej żywności wyprodukowanej z udziałem środków ochrony roślin. - Jednym z elementów naszych stałych działań są szkolenia dla rolników w zakresie bezpiecznego stosowania ś.o.r. Informujemy, w jaki sposób powinni oni postępować z tymi środkami, a także jak z nich korzystać, by osiągać najlepsze rezultaty w uprawie  - mówi dyrektor PSOR.

Informacje o konkretnych szkoleniach można uzyskać również w ośrodkach doradztwa rolniczego w całej Polsce, z którymi ściśle współpracuje PSOR.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.