Dr Rutkowski: Jakość owoców nie napawa optymizmem

Autor: www.sadyogrody.pl 22 listopada 2018 11:24

Dr Rutkowski: Jakość owoców nie napawa optymizmem dr Krzysztof Rutkowski, kierownika Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach/ fot. PTWP

W ocenie dr Krzysztofa Rutkowskiego, kierownika Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, tegoroczny sezon przechowalniczy będzie bardzo trudny - zarówno w pracy sadowniczej, jak i w handlu. Jakość owoców zdecydowanie nie napawa optymizmem.

- Jeżeli wrócimy do tematów jakościowych poruszanych w ubiegłym roku przy okazji zeszłorocznej konferencji „Sady i ogrody”, problem który dotyczy tak na prawdę wszystkich gatunków owoców oferowanych w handlu, to jakość owoców rozumiana zarówno z punktu widzenia konsumentów, dystrybutorów, ale również z punktu widzenia urzędowych kontroli jak chociażby Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r., ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw – mówił dr Rutkowski.

- Należy pamiętać o wielokrotnie już przytaczanych głównych wyróżnikach jakości produktów ogrodniczych i jeśli chodzi o wielkość, kształt i barwę, nowoczesne linie sortownicze dają możliwość przygotowania towaru wysokiej jakości. Jednak pomimo tego, często owoce np. w supermarketach, wiele pozostawiają do życzenia, jeżeli chodzi o brak uszkodzeń – powiedział dr Rutkowski i dodał, że uszkodzenia wynikają nie tylko z obecności szkodników i chorób, ale również z powodu niekorzystnych warunków atmosferycznych w okresie wegetacji, np. uszkodzenia gradowe.

- Większym jednak problemem wydaje się być utrzymanie jędrności. Do handlu bardzo często trafiają owoce przejrzałe i miękkie –podkreślał.

Miniony sezon wegetacyjny upłynął pod znakiem przeciągającej się suszy, która absolutnie nie sprzyjała akumulacji wapnia w owocach. - Deficyt i niewłaściwe zbilansowanie składników mineralnych powoduje między innymi gorzką plamistość podskórną, którą było widać już w sadzie. Problem ten będzie nasilał się w czasie przechowywania – mówił.

- Obserwowano również bardzo duże i rozległe uszkodzenia słoneczne na odmianach na Red Jonaprince. Owoce z tego typu uszkodzeniami nie powinny trafić do przechowywania. Pojawiające się opady deszczu po okresie suszy we wrześniu, powodowały masowe pękanie jabłek odmiany Gala. Rozwijały się choroby grzybowe, co mogło budzić wiele zastrzeżeń w przekazaniu tych owoców do przemysłu – dodał.

Prelegent zwrócił uwagę na problem szklistości miąższu. - Początkowo była to typowa szklistość, która pojawiała się w sierpniu/ wrześniu. W październiku, gdy pojawiło się kilka chłodnych nocy, na odmianach przetrzymanych na drzewach, szczególnie w przypadku odmiany Gloster, powstawały bardzo rozległe przezroczyste przestrzenie w miąższu, mówiące jasno o tym, że tego typu owoce absolutnie nie powinny zostać przeznaczone do przechowywania – zaznaczył.

Kolejnym problemem był termin wyznaczenia zbiorów. - Obecny sezon był bardzo trudny z wielu względów – pogody i dostępności pracowników. Jeszcze kilkanaście lat temu, miałem nadzieję, że wdrożenie do praktyki działań mających na celu prawidłowe wyznaczanie terminu, będzie prostsze. Niestety również w tym roku nie do końca precyzyjnie określano indeks skrobiowy. Bardzo często zdarzają się takie sytuacje, że sadownicy robili pomiar jędrności, ale niestety nie zdążyli ze zbiorem – powiedział dr Rutkowski.

Mamy cały szereg nowoczesnych technologii przechowalniczych jak pozbiorcze traktowanie owoców 1 MCP, czyli SmartFresh™ ProTabs lub FruitSmart. Preparaty te w mniejszym bądź większym zakresie stosujemy w gospodarstwach. Technologie oparte na pomiarze etanolu w miąższu jabłek jak Swinglos czy obecnie testowane z grupy FreshCloud Storage Insights Powered by AdvanStore, ACR-Van Amerongen.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.