Czynniki ograniczające skuteczność trzmieli w zapylaniu kwiatów pomidora

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 01 lipca 2015 10:32

Czynniki ograniczające skuteczność trzmieli w zapylaniu kwiatów pomidora www.shutterstock.com

Trzmiele są powszechnie stosowane do zapylania kwiatów w uprawach pomidorów pod osłonami. Naturalne zapylenie za pomocą tych owadów jest najskuteczniejszym sposobem otrzymania prawidłowo zawiązanych owoców pomidora.

Efektywne zapylenie kwiatów pomidora uwarunkowane jest stopniem rozwinięcia kwiatów oraz aktywnością trzmieli. Owady te nie odwiedzają kwiatów niewykształconych, bądź słabo rozwiniętych z mniejszą ilością pyłku. Trzmiele przeważnie zaczynają oblatywać kwiaty od dolnej strony rośliny. W wyniku zapylenia na kwiatach widoczne są brązowe przebarwienia, czyli tzw. znaczki.

W obiektach szklarniowych należy utrzymywać optymalną wilgotność powietrza warunkującą zapylenie kwiatów, czyli 55-60 proc. Przy wysokiej wilgotności jedynie nieliczne kwiaty są odwiedzane przez trzmiele. W takich warunkach zdolność tych owadów do pobierania pyłku jest mniejsza, ponieważ pyłek staje się wilgotny i zlepiony. Również zbyt niska wilgotność niekorzystnie oddziałuje na skuteczność zapylania kwiatów.

Ule z trzmielami nie powinny być wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, gdyż aktywność oraz skuteczność zapylania kwiatów pomidora jest ograniczona. W związku z tym, ule w szklarni powinny być rozmieszczone w miejscach zacienionych.

Optymalna temperatura w jakiej trzmiele oblatują kwiaty zawiera się w zakresie 27-28 st. C. Wyższa temperatura (ponad 30 st. C) powoduje, że owady te odwiedzają kwiaty wyłącznie w godzinach porannych, bądź popołudniowych. Z kolei zbyt niska temperatura w szklarni doprowadza do skraplania się pary wodnej, przez co trzmiele przenoszą mniejsze ilości pyłku. Ponadto ule w szklarni nie powinny być rozmieszczone w pobliżu źródła CO2.

W przypadku wcześniejszej, jak i późniejszej uprawy pomidorów trzmiele są mniej aktywne. Jest to zjawisko naturalne, gdyż pyłek kwiatowy w tym okresie jest jeszcze niewykształcony. W trakcie uprawy ule należy regularnie kontrolować, sprawdzać żywotność trzmieli. Gdy zaobserwuje się spadek ich aktywności trzeba uzupełnić ilość owadów. Zbyt późne uzupełnienie ula, bądź wpływa na mniejszą skuteczności zapylenia kwiatów, a tym samym słabsze zawiązanie owoców.

Przy wykorzystaniu trzmieli do naturalnego zapylania kwiatów w szklarni, nie należy stosować insektycydów do ochrony roślin pomidora. Jedynie dopuszczone są niektóre akarycydy. W uprawie zalecane są biologiczne metody walki ze szkodnikami. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI