Co wpływa na liczne występowanie szkodników w uprawach?

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 29 listopada 2016 16:08

Co wpływa na liczne występowanie szkodników w uprawach? dr Maria Rogowska z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Skierniewicach/ fot. Żelazna Studio

Niezwalczone w sezonie wegetacyjnym szkodniki występują na roślinach do zbiorów i razem z warzywami przenoszone są do przechowalni, gdzie przyczyniają się do znacznych strat w plonie. Jakie są przyczyny masowego występowania szkodników? Jak skutecznie chronić uprawy?Podczas II edycji konferencji „Sady i ogrody na Narodowym” dr Maria Rogowska z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Skierniewicach m.in. omówiła przyczyny masowego występowania szkodników w uprawach warzyw.

W uprawach polowych dominuje – kapusta głowiasta i pekińska, brokuł, kalafior, marchew oraz cebula. Warzywa te stanowią cenny surowiec dla przemysłu przetwórczego, ale również przeznaczane są na świeży rynek.

Jakie są przyczyny masowego występowania szkodników? W rejonach uprawy warzyw rolnicy bardzo często nie przestrzegają prawidłowego zmianowania. Uprawy warzyw prowadzone są w monokulturze, co sprzyja szybkiemu namnażaniu szkodników. Rolnicy równie często nie stosują się do zasady, by nie uprawiać po sobie warzyw należących do tej samej rodziny. Jak tłumaczyła dr Maria Rogowska producenci najpierw sadzą wczesną kapustę, potem średnio wczesną rozsadę kalafiora, a na koniec późne odmiany brokuła, bo – jak tłumaczą – takie są wymagania rynku czy też najbliższego skupu.

Co wpływa na obecność szkodników? - Przede wszystkim niesystematyczne ich zwalczanie w okresie wegetacyjnym oraz zaniechanie prawidłowych zasad agrotechniki, Jak mówiła dr Rogowska, orka zimowa jest jedną z ważniejszych czynności, o których muszą pamiętać rolnicy. Zabiegi agrotechniczne powinny być wykonywane w odpowiednim terminie.

Przyczyną licznego występowania szkodników jest również rejonizacja upraw oraz często niemożliwe zastosowanie izolacji przestrzennej. Występowaniu szkodników (w kolejnym sezonie) sprzyjają warunki pogodowe – długa słoneczna i ciepła jesień. Późnym warzywom kapustnym zagrażają mszyce, wciornastki, larwy drugiego i trzeciego pokolenia śmietki kapuścianej oraz gąsienice błyszczki jarzynówki, bielinków i piętnówek. Na plantacjach cebuli i pora problemem są wciornastki, zaś w przypadku warzyw korzeniowych – rolnice i inne szkodniki glebowe.

Nieprawidłowe wykonywanie zabiegów środkami ochrony roślin (zawyżanie czy zaniżenie stężeń) prowadzi do uodporniania się szkodników występujących w uprawach. Stosowanie środków niezarejestrowanych w Polsce czy niesprawdzonych mieszanin również może spowodować, że dany szkodnik nie zostanie zwalczony, a rośliny ulegną poparzeniu. Przy zaplanowanych zabiegach należy kontrolować zakres temperatury powietrza w jakiej środek będzie skutecznie działał, zwłaszcza w przypadku upraw późnojesiennych.

- Niezwalczane szkodniki występują na roślinach do zbiorów i razem z warzywami przenoszone są do przechowalni, gdzie dalej żerują i przyczyniają się do dużych strat w plonie powodując jego gnicie. Miejsca żerowania owadów są łatwą i najczęstszą drogą infekcji dla chorobotwórczych grzybów i bakterii rozwijających się intensywnie w okresie pozbiorczym i w czasie przechowywania roślin. Warzywa przeznaczone do bezpośredniego handlu oraz do przetwórstwa z powodu uszkodzeń oraz obecności szkodników są odrzucane przez kontrolerów na skupach - mówiła prelegentka.

Przy ograniczaniu liczebności szkodnika istotne znaczenie mają zabiegi fitosanitarne. Dr Rogowska zwróciła uwagę na kwestię starannego zbioru rośliny przedplonowej, co zapobiega pozostawieniu na polu nasion roślin uprawnych i chwastów. Kwitnące chwasty wabią szkodniki zasiedlające rośliny a ich nektar jest źródłem pokarmu, natomiast nasiona chwastów są źródłem zwiększonego zachwaszczenie pola w latach następnych. Dodatkowo szybkie i dokładne przykrycie resztek pożniwnych umożliwia rozpoczęcie procesu rozkładu przez mikroorganizmy glebowe.

Jak zaznaczyła prelegentka, lustracje na plantacji warzyw i rozpoznawanie występujących organizmów szkodliwych oraz określanie nasilenia i obszaru ich występowania należy określić przed wykonaniem jakiegokolwiek zabiegu chemicznego. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.