Cięcie brzoskwiń i moreli - jak prowadzić drzewa w sadzie?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 08 czerwca 2015 10:01

Cięcie brzoskwiń i moreli - jak prowadzić drzewa w sadzie? www.shutterstock.com

- Systematyczne, coroczne wykonywane cięcie drzew brzoskwiń i moreli poprawia jakość owoców. Dzięki temu można uzyskać plon optymalnej wysokości przy utrzymaniu najwyższej jakości owoców - powiedziała dr Halina Morgaś z Instytutu Ogrodnictwa, podczas VII Spotkania Producentów Brzoskwiń i Moreli.

- Drzewa w pierwszych latach po posadzeniu wymagają cięcia, które ma na celu formowanie korony. W sadach brzoskwiniowych i morelowych przeważnie spotykane są korony swobodne. Takie drzewa wymagają znacznie więcej miejsca, dlatego powinny być sadzone w większej rozstawie - mówiła dr Morgaś.

Prawidłowo ukształtowane korony pomagają w utrzymaniu dobrego stanu fitosanitarnego sadu. - Luźna, równomiernie ukształtowana i przewiewna korona wpływa również na lepsze wyrastanie owoców - dodała.

Jak przyznała dr Morgaś najważniejsze są początkowe etapy formowania korony. Jednym z najczęstszych błędów jest zbyt niskie lub nadmiernie wysokie przycięcie okulanta. - W przypadku korony swobodnej okulanty po posadzeniu powinny być przycięte na wysokości 50-60 cm. Natomiast korony stożkowe wymagają przycięcia na wysokości około 70 cm od ziemi - tłumaczyła prelegentka. Dodała, że okulanty moreli można przycinać niżej niż brzoskwini.

- W pierwszym i drugim roku prowadzenia drzew brzoskwiń i moreli należy prawidłowo wyprowadzić boczne odgałęzienia. - Istotne jest wyprowadzenie szerokich kątów odgałęzień, gdyż dzięki temu korona jest bardziej stabilna. W tym celu można zastosować różne zabiegi, m.in. cięcie Brunnera. Metoda ta polega na skróceniu pędu bocznego nad pąkiem „wewnętrznym” położonym na jego górnej stronie - wyjaśniła dr Halina Morgaś.

- Taki sposób cięcia jest najbardziej pomocny w pierwszych 2-3 latach prowadzenia sadu, natomiast w kolejnych znajduje mniejsze zastosowanie - dodała.

- Wykonywane cięcie w późniejszych sezonach już bezpośrednio wpływa na jakość owoców. Istotne znaczenie ma termin cięcia, gdyż przeprowadzone w niewłaściwym czasie może znacznie obniżyć jakość owoców. Dlatego cięcie powinno być wykonane w okresie spoczynku drzew od fazy różowego pąka - mówiła prelegentka.

Letnie cięcie brzoskwiń i moreli w okresie rozwoju drzew jest ryzykowne i może skutkować znacznym obniżeniem plonu.

Również dr Morgaś przypomniała, że w przypadku koron swobodnych nie jest konieczne prowadzenie cięcia letniego, natomiast jest ono wymagane w przypadku drzew na przewodniku.

- Pod koniec czerwca należy usunąć nadmiar pędów wyrastających z górnej części korony, konkurujących z przewodnikiem. W drugiej połowie lipca powinno się skrócić pędy (za 5 liściem od dołu) wyrastające na konarach i gałęziach bocznych. Tak wykonane cięcie skłania drzewo do zakładania większej ilości krótkopędów, a także powoduje lepsze wybarwianie się owoców – powiedziała dr Halina Morgaś z Instytutu Ogrodnictwa.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI