Choroby wirusowe w produkcji pomidorów pod osłonami

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 06 marca 2015 09:08

Choroby wirusowe w produkcji pomidorów pod osłonami www.shutterstock.pl

Na jakość i wielkości plonów pomidorów w uprawach pod osłonami w znacznym stopniu wpływają czynniki chorobotwórcze m.in. wirusy – mówiła dr hab. Natasza Borodynko podczas V Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2015.

Przeprowadzone badania w Klinice Chorób Roślin w Instytucie Ochrony Roślin-PIB potwierdziły bardzo liczne ogniska występowania wirusa mozaiki pepino (Pepino mosaic virus, PepMV) oraz sporadyczne wirusa Y ziemniaka (Potato virus Y, PVY) w uprawach pomidorów pod osłonami. W ubiegłym sezonie wegetacyjnym stwierdzono również porażenie przez wirusa brązowej plamistości pomidora (Tomato spotted wilt virus, TSWV). Natomiast dotychczas nie zaobserwowano wirusa mozaiki tytoniu (Tobacco mosaic virus, TMV) w uprawach pod osłonami. 

Objawy PepMV są różnorodne i zależą od odmiany, warunków klimatycznych oraz szczepu wirusa. Na wierzchołkowych liściach porażonych roślin widoczne są chlorotyczne plamy, zaś na starszych – nekrozy. Owoce zawirusowanych pomidorów są pokryte pierścieniowymi plamami, natomiast na ogonkach liściowych oraz łodygach mogą występować nekrotyczne smugi. Wirus Y ziemniaka powoduje brunatne smugi na łodygach oraz mozaiki i nekrozy szczególnie na liściach wierzchołkowych. Owoce są silnie zniekształcone z głębokimi, brunatnymi nekrotycznymi plamami. 

Porażenie pomidora przez TSWV wywołuje chlorotyczne i nekrotyczne plamy na liściach – mozaiki. Widoczne są nekrozy łodygi oraz zniekształcenia wierzchołków roślin. Owoce są pokryte rozmytymi, pierścieniowymi brązowymi plamami. Aktualnie są już dostępne odmiany pomidorów wykazujące wysoki poziom odporności na TSWV. Ważne jest systematyczne zwalczanie wciornastków insektycydami lub zastosowanie entomofagów, niszczenie chwastów oraz izolacja upraw pomidorów i roślin ozdobnych.     

Jak powiedziała dr hab. N. Borodynko - wirus Y ziemniaka nie powoduje tak dużych strat w produkcji pomidorów pod osłonami, jak wirus mozaiki pepino oraz wirus brązowej plamistości pomidora, które mogą spowodować całkowite zniszczenie zawiązanych owoców.

Podstawą w ograniczaniu rozprzestrzeniania się wyżej wymienionych wirusów jest profilaktyka, gdyż nie ma środków chemicznych do ich zwalczania. Należy stale kontrolować uprawę, w celu szybkiego wykrycia źródła infekcji i jego usunięcia. W produkcji pod osłonami niezwykle ważne jest odkażanie szklarni pomiędzy kolejnymi uprawami. Ponadto istotna jest częsta wymiana odzieży ochronnej m.in. rękawiczek, ochraniaczy na buty.

Dr hab. N. Borodynko poinformowała o możliwości dostarczenia prób (porażonych roślin lub owoców) do badań w Instytucie Ochrony Roślin-PIB, w celu prawidłowego rozpoznania rodzaju wirusa. 

Tekst powstał na podstawie materiałów zebranych podczas Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2015.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI