Choroby w uprawie warzyw kapustnych

Autor: www.sadyogrody.pl 18 marca 2015 08:02

Choroby w uprawie warzyw kapustnych www.shutterstock.com

Niedobór lub nadmiar czynników abiotycznych tj. temperatura, światło, woda czy składniki pokarmowe prowadzą do powstania chorób fizjologicznych warzyw – mówił Prof. Dr hab. Edward Kunicki podczas V Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2015.

Działanie temperatury poniżej 7-8°C  na siewki brokułu i kalafiora (w trakcie produkcji rozsady) wraz z niskim natężeniem światła, może doprowadzić do zaniku stożka wzrostu. Natomiast długotrwałe oddziaływanie poniżej 10°C na rośliny juwenilne skutkuje przejściem w fazę generatywną.

Po wysadzeniu rozsady kapust mogą pojawić się pędy kwiatostanowe przed fazą wiązania główek, a u brokułu i kalafiora bardzo szybko tworzą się bardzo małe (guzikowate), rozpierzchłe róże – dodał profesor.  Przy równoczesnym niedoborze wody i azotu w glebie proces ten nasila się.

Długotrwale utrzymująca się temperatura powyżej 25°C  podczas wzrostu i rozwoju brokułu i kalafiora może spowodować przerastanie róż liśćmi. Dodatkowo u kalafiora widoczne są omszenie i ziarnistość róży, a także różowo-fioletowe przebarwienia. Róże kalafiora pod wpływem promieniowania świetlnego stają się żółte lub zielonożółte. Działanie wysokiej temperatury prowadzi do deformacji róż brokułu przy jednoczesnym żółtawym przebarwieniu o różnej intensywności. 

Zdaniem profesora Kunickiego puste komory (jamistość) głąba u kalafiora i brokułu są efektem zaburzeń rozwoju roślin przy zmiennych warunkach wilgotnościowych  i temperaturowych, zbyt obfitym nawożeniem azotem, deficytem boru oraz słabym zagęszczeniem roślin.

Intensywne opady deszczu po okresie suszy wpływają na liczne pękanie zgrubień kalarepy. Objawy brzegowego zamierania blaszek liściowych (Tipburn), spowodowane deficytem wapnia - są widoczne na wewnętrznych, młodych liściach kapusty. Również te symptomy można zaobserwować na zewnętrznych lub na najmłodszych liściach wierzchołkowych u kapusty brukselskiej.   

Zaburzenia w nawożeniu potasem mogą spowodować brązowienie pąków róży brokułu. Sprzyja temu m.in. wilgotne podłoże, wysoka temperatura powietrza, a także deficyt boru. Niedobór boru występujący na glebach zasadowych lub świeżo zwapnowanych może spowodować brunatnienie róż kalafiora. Biczykowatość liści wywołana niedoborem molibdenu, widoczna jest w postaci redukcji powierzchni blaszek liściowych. Natomiast nekrotyczna plamistość liści objawia się czarnymi lub brązowymi plamkami zarówno na liściach zewnętrznych, jak i wewnętrznych kapusty pekińskiej. Szczególnie podatne są warzywa zbyt obficie bądź późno nawożone azotem, a także rosnące na glebie o odczynie zasadowym.

Podczas przechowywania główek niektórych odmian kapusty pekińskiej w temperaturze 0°C, może pojawić się sinica nerwów liściowych jako skutek chłodowego uszkodzenia tkanek. Nerwy przybierają sinawe zabarwienie, a na ich przekroju poprzecznym widoczna jest brązowa otoczka -dodał Prof. Dr hab. Edward Kunicki.

Tekst powstał na podstawie materiałów zebranych podczas Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2015.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.