Choroby w uprawie warzyw kapustnych

Autor: www.sadyogrody.pl 18 marca 2015 08:02

Choroby w uprawie warzyw kapustnych www.shutterstock.com

Niedobór lub nadmiar czynników abiotycznych tj. temperatura, światło, woda czy składniki pokarmowe prowadzą do powstania chorób fizjologicznych warzyw – mówił Prof. Dr hab. Edward Kunicki podczas V Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2015.

Działanie temperatury poniżej 7-8°C  na siewki brokułu i kalafiora (w trakcie produkcji rozsady) wraz z niskim natężeniem światła, może doprowadzić do zaniku stożka wzrostu. Natomiast długotrwałe oddziaływanie poniżej 10°C na rośliny juwenilne skutkuje przejściem w fazę generatywną.

Po wysadzeniu rozsady kapust mogą pojawić się pędy kwiatostanowe przed fazą wiązania główek, a u brokułu i kalafiora bardzo szybko tworzą się bardzo małe (guzikowate), rozpierzchłe róże – dodał profesor.  Przy równoczesnym niedoborze wody i azotu w glebie proces ten nasila się.

Długotrwale utrzymująca się temperatura powyżej 25°C  podczas wzrostu i rozwoju brokułu i kalafiora może spowodować przerastanie róż liśćmi. Dodatkowo u kalafiora widoczne są omszenie i ziarnistość róży, a także różowo-fioletowe przebarwienia. Róże kalafiora pod wpływem promieniowania świetlnego stają się żółte lub zielonożółte. Działanie wysokiej temperatury prowadzi do deformacji róż brokułu przy jednoczesnym żółtawym przebarwieniu o różnej intensywności. 

Zdaniem profesora Kunickiego puste komory (jamistość) głąba u kalafiora i brokułu są efektem zaburzeń rozwoju roślin przy zmiennych warunkach wilgotnościowych  i temperaturowych, zbyt obfitym nawożeniem azotem, deficytem boru oraz słabym zagęszczeniem roślin.

Intensywne opady deszczu po okresie suszy wpływają na liczne pękanie zgrubień kalarepy. Objawy brzegowego zamierania blaszek liściowych (Tipburn), spowodowane deficytem wapnia - są widoczne na wewnętrznych, młodych liściach kapusty. Również te symptomy można zaobserwować na zewnętrznych lub na najmłodszych liściach wierzchołkowych u kapusty brukselskiej.   

Zaburzenia w nawożeniu potasem mogą spowodować brązowienie pąków róży brokułu. Sprzyja temu m.in. wilgotne podłoże, wysoka temperatura powietrza, a także deficyt boru. Niedobór boru występujący na glebach zasadowych lub świeżo zwapnowanych może spowodować brunatnienie róż kalafiora. Biczykowatość liści wywołana niedoborem molibdenu, widoczna jest w postaci redukcji powierzchni blaszek liściowych. Natomiast nekrotyczna plamistość liści objawia się czarnymi lub brązowymi plamkami zarówno na liściach zewnętrznych, jak i wewnętrznych kapusty pekińskiej. Szczególnie podatne są warzywa zbyt obficie bądź późno nawożone azotem, a także rosnące na glebie o odczynie zasadowym.

Podczas przechowywania główek niektórych odmian kapusty pekińskiej w temperaturze 0°C, może pojawić się sinica nerwów liściowych jako skutek chłodowego uszkodzenia tkanek. Nerwy przybierają sinawe zabarwienie, a na ich przekroju poprzecznym widoczna jest brązowa otoczka -dodał Prof. Dr hab. Edward Kunicki.

Tekst powstał na podstawie materiałów zebranych podczas Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2015.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI