Choroby pomidorów w trakcie przechowywania – jak uniknąć strat?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 13 listopada 2015 10:18

Choroby pomidorów w trakcie przechowywania – jak uniknąć strat? Pomidory powinny cechować się odpornością na choroby przechowalnicze/ fot. shutterstock.com

Owoce pomidorów po zbiorze narażone są na atak czynników chorobotwórczych - grzybów, czy też bakterii, które mogą spowodować duże podczas przechowywania. Do infekcji często dochodzi przed zbiorem owoców. Dlatego odmiany pomidorów powinny cechować się odpornością na choroby - bakteryjną mokrą zgniliznę owoców, szarą i zieloną pleśń, fuzaryjne gnicie owoców, a także zgnilizny – białą i mokrą.

Bakteryjna mokra zgnilizna owoców powodowana jest przez bakterie - Erwinia carotovora i E. aroidae. W wyniku porażenia widoczne są zapadające się, wodniste plamy. W dalszym stadium choroby plamy te pękają - następuje wyciek substancji, o dość o nieprzyjemnych zapachu. Owoce ulegają infekcji poprzez uszkodzenia skórki. Bakterie szybko rozprzestrzeniają się w temperaturze powyżej 18 st. C.

Owoce pomidora na skutek porażenia szarą pleśnią (Botrytis cinerea) stają się miękkie, pokryte szaro-białym nalotem grzybni. Chorobie tej przeważnie towarzyszą pęknięcia skórki. Porażenie może być wynikiem mechanicznego uszkodzenia owocu. Grzyb rozwija się w temperaturze 15-20 st. C i wilgotności powietrza powyżej 96 proc.

W trakcie przechowywania pomidory mogą ulec również zakażeniu grzybem Penicillium spp., który powoduje zieloną pleśń. Typowym objawem są lekko zagłębione, wodniste plamy pokryte szaro-zieloną pleśnią. Choroba ta może być następstwem szarej pleśni, bądź uszkodzenia skórki owoców.

Zgnilizna owoców powodowana jest przez grzyb Rhizopus stolonifer. Porażone owoce stają się miękkie, następnie pękają. Na uszkodzeniach tworzy się grzybnia, która stopniowo obejmuje cały owoc. Infekcji ulegają pomidory podczas zbioru, bądź sortowania. Grzyb sprawnie rozprzestrzenia się na zdrowe owoce w warunkach wysokiej temperatury (20 st. C) i wysokiej wilgotności.

Natomiast sprawcę mokrej zgnilizny owoców stanowi grzyb Mucor spp. Symptomem choroby jest biało- szara grzybnia na powierzchni pomidorów. Choroba ta jest zbliżona do gnicia powodowanego przez R. stolonifer, jednak Mucor poraża owoce w warunkach niskiej temperatury. Zbiór pomidorów należy przeprowadzać starannie (bez uszkodzeń skórki). Warto również owoce umieszczać w czystych opakowaniach.

Alternarioza pomidorów spowodowana jest w skutek porażenia grzybem Alternaria solani. Na owocach można zaobserwować czarne plamy w pobliżu szypułki, które tworzą się w pobliżu miejsc uszkodzonej skórki. Porażenie następuje przy gwałtownych zmianach temperatury podczas przechowywania owoców, lub ich transportu.

W efekcie porażenia pomidorów przez Fusarium spp. (Fuzaryjne gnicie owoców pomidora) tkanka owocu staje się wodnista, pokryta biało-różową grzybnią. Do infekcji dochodzi podczas dojrzewania owoców, bądź ich przemieszczania. Grzyb sprawnie rozwija się w warunkach optymalnej temperatury na poziomie około 24 st. C.

Grzyb Sclerotinia sclerotiorum jest sprawcą białej zgnilizny owoców. Porażona ich część jest żółtawa - pokryta białym, obfitym nalotem grzybni z czarnymi zarodnikami. W dalszym stadium choroby może wystąpić spękanie skórki. Grzyb S. sclerotiorum w optymalnych warunkach szybko przenika w cały owoc. W celu ochrony upraw przed tą chorobą warto usuwać wszystkie owoce z objawami gnicia.

W celu ograniczenia występowania chorób, wszystkie czynności związane ze zbiorem należy przeprowadzać ostrożnie, aby nie uszkodzić skórki. Istotne znaczenie odgrywają również czyste opakowania, w których umieszczane są pomidory. Dojrzałe owoce mogą być przechowywane przez kilka dni w temperaturze 6-8 st. C i wilgotności powietrza 85-90 proc., zaś częściowo dojrzałe w warunkach 8-13 st. C (4-7 dni). 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI