Choroby odglebowe czosnku – jak im skutecznie zapobiegać?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 27 stycznia 2016 12:48

Choroby odglebowe czosnku – jak im skutecznie zapobiegać? Spośród chorób czosnku największe zagrożenie stwarzają patogeny odglebowe/ fot. shutterstock.com

Spośród chorób czosnku największe zagrożenie stwarzają patogeny odglebowe, które powodują fuzaryjną i białą zgniliznę czosnku, a także różową zgniliznę korzeni. Aby zminimalizować zagrożenie wystąpienia tych chorób niezbędne jest zastosowanie zdrowego materiału rozmnożeniowego, pochodzącego ze sprawdzonego źródła.

Sprawcą białej zgnilizny czosnku jest grzyb Sclerotium cepivorum, który wywołuje żółknięcie, a następnie więdnięcie liści. Niska temperatura i wysoka wilgotność sprzyja rozprzestrzenianiu się tej choroby. Na skutek porażenia również w dużym stopniu uszkadzane są korzenie, a przy piętce wykopanych cebul można zaobserwować białawą grzybnię. W dalszym stadium choroby powstają czarne sklerocja, które w glebie mogą przetrwać klika lat. Bezpośrednio przed sadzeniem zaleca się moczenie ząbków w zaprawie nasiennej T 75 DS/WS.

Na plantacjach czosnku duże zagrożenie stanowi także fuzaryjna zgnilizna (Fusarium oxysporum). Liście porażonych roślin stopniowo żółkną, a przy dużym nasileniu choroby - zamierają. Zgnilizna całych główek rozwija się od strony piętki. Na ząbkach czosnku można zaobserwować białoróżowy nalot grzybni. Patogen F. oxysporum sprawnie rozprzestrzenia się w warunkach wysokich temperaturach, które sprzyjają nagrzewaniu się podłoża. Źródło infekcji mogą stanowić również resztki roślinne, z poprzedniego sezonu uprawowego.

Różowa zgnilizna korzeni czosnku powodowana jest przez patogen Pyrenochaeta terrestris. Na skutek infekcji wierzchołkowe części liści obsychają, co doprowadza do zahamowania wzrostu. Typowe symptomy widoczne są na korzeniach, które stają się różowe, a w późniejszym etapie całkowicie obumierają. Podczas dużego zakażenia ząbki czosnku nie wykształcają się. Rozwojowi choroby sprzyjają niekorzystne warunki podczas uprawy, czyli nieodpowiednie nawożenie, wysokie temperatury lub niedostatek wody w podłożu.

Grzyby z rodzaju Penicillium stwarzają zagrożenie dla uprawy czosnku już w trakcie wegetacji, bowiem wnikają poprzez uszkodzenia mechaniczne. Przyczyniają się do powstawania niebieskiej zgnilizny, która przeważnie rozwija się dopiero w trakcie przechowywania. Porażone ząbki stają się wodniste i miękkie, a na ich powierzchni widoczna jest zielonkawo-niebieska grzybnia. Wskazane jest przechowywanie czosnku w temperaturze około 0-1 st. C, przy niskiej wilgotności powietrza 70 proc., co pozwoli na uniknięcie strat w okresie przechowalniczym.

Aby uniknąć strat powodowanych przez choroby odglebowe konieczne jest stosowanie zdrowego materiału wysadkowego. Do zakładania uprawy należy wybierać stanowiska o glebach lekkich, przepuszczalnych, a co ważne - unikać terenów podmokłych. Ponadto warto przestrzegać zasad zmianowania, bowiem wskazane jest zachowanie co najmniej 4-letniej przerwy w uprawie warzyw cebulowych na tym samym polu. Zbiór ząbków czosnku należy przeprowadzać starannie tak, aby nie dopuścić do uszkodzeń. Niezbędnym zabiegiem jest również usuwanie pozostałości roślinnych.

 

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI