Choroby kapusty w okresie przechowywania – w jaki sposób uniknąć strat?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 07 stycznia 2016 09:50

Choroby kapusty w okresie przechowywania – w jaki sposób uniknąć strat? Do czynników ograniczających występowanie patogenów zaliczamy właściwe z warunki przechowywania/ fot. shutterstock.com

Wystąpienie chorób w trakcie przechowywania kapusty głowiastej przyczynia się do znacznych strat. Do infekcji może dochodzić już przed zbiorem w trakcie wegetacji, dlatego ważną rolę odgrywa ochrona plantacji. Ponadto do czynników ograniczających występowanie patogenów zaliczamy właściwe postępowanie pozbiorcze, a także odpowiednie warunki przechowywania.

Sprawca szarej pleśni - grzyb Botrytis cinerea wnika poprzez uszkodzenia mechanicznie powstałe w trakcie prac pielęgnacyjnych. Na porażonych liściach pojawiają się początkowo szare wodniste plamy, a w późniejszym stadium choroby widoczny jest brązowoszary nalot. W trakcie przechowywania grzyb sprawnie rozprzestrzenia się w temperaturze 2 st. C i wilgotności powietrza powyżej 95 proc.

W przypadku kapust przeznaczonych do przechowywania wskazana jest ochrona przedzbiorcza plantacji. W tym celu można zastosować preparaty o działaniu wgłębno-układowym, tj. Amistar 250 SC i Mirador 250 SC, bądź środki układowe – Signum 33 WG i Topsin M 500 SC. Na rynku dostępny jest także preparat biologiczny Polyversum WP. Według zaleceń oprysk należy wykonać na 5-7 dni przed zbiorem główek kapusty.

Mokra zgnilizna kapustnych powodowana jest przez bakterie z rodzaju Pseudomonas i Erwinia. Symptomy chorobowe widoczne są w postaci szarobrązowych plamek, które stopniowo powiększają się. Chorobie towarzyszy nieprzyjemny gnilny zapach. W uprawie należy przestrzegać zasad profilaktyki, gdyż na rynku brak jest zarejestrowanych środków chemicznych przeciwko tej chorobie.

Z kolei sprawcą czarnej zgnilizny są bakterie rodzaju Xanthomonas. Typowym objawem infekcji są ciemniejące nerwy widoczne wzdłuż nerwu głównego. Porażone główki ulegają gniciu podczas przechowywania. Źródło choroby stanowią bakterie w resztkach roślinnych lub zakażony materiał siewny. Aby zapobiec chorobie wskazane jest przestrzeganie zmianowania oraz wysiew zdrowych, wysokiej jakości nasion.

W trakcie przechowywania kapusty może wystąpić również zgnilizna twardzikowa. W rezultacie na główkach kapusty tworzy się biało-szary nalot grzybni z czarnymi sklerocjami. Chorobie tej może towarzyszyć mokra zgnilizna i szara pleśń. W celu ochrony przed wysiewem nasion można zastosować środek zawierający nadpasożytniczy grzyb – Contans WG. W ochronie kapusty głowiastej w trakcie wegetacji zalecany jest zarejestrowany preparat Topsin M 500 SC.

Zapobieganie wyżej wymienionym chorobom, oprócz ochrony chemicznej polega również na przestrzeganiu odpowiednich warunków przechowywania. W trakcie składowania zaleca się utrzymywanie temperatury na poziomie 0 st. C i wilgotności powietrza w zakresie 90-95 proc. W chłodniach z kontrolowaną atmosferą stosuje się skład gazowy 5 proc. CO2 i 2,5 proc. O2 - w takich warunkach główki kapusty można przechowywać przez okres 8 miesięcy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.