Choroby grzybowe gruszek - jak ograniczyć straty w trakcie przechowywania?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 04 listopada 2015 10:40

Choroby grzybowe gruszek - jak ograniczyć straty w trakcie przechowywania? Choroby przechowalnicze gruszy występują w mniejszym nasileniu niż na jabłkach/ fot. shutterstock.com

Choroby przechowalnicze gruszy stanowią mniejsze zagrożenie, niż jabłoni. Spośród chorób pochodzenia grzybowego w największym nasileniu zwykle występuje szara pleśń, gorzka i mokra zgnilizna. Natomiast nieco mniejsze zagrożenie stanowią zgnilizny - brunatna i miękka. Nowa chorobą stwierdzoną przez Instytut Ogrodnictwa jest gumowata zgnilizna.

Szara pleśń powodowana jest przez grzyb Botrytis cinerea. W miejscu infekcji widoczna jest brązowa plama gnilna, na której następnie pojawia się szary nalot. Na początku przechowywania można zaobserwować pojedyncze owoce z objawami porażenia. W miarę dłuższego składowania grzyb przenosi się na kolejne gruszki.

W okresie kwitnienia w celu ochrony gruszy przed szara pleśnią można zastosować – Switch 62,5 WG. Natomiast przed zbiorem owoców zaleca się preparaty, m.in. Geoxe 50 WG, Switch 62,5 WG, oraz środki biologiczne – Boni Protect i Polyversum WP.

Sprawcą gorzkiej zgnilizny są grzyby z rodzaju Neofabraea spp. Choroba ta uwidacznia się po kilku miesiącach przechowywania. W początkowym stadium widoczne są niewielkie plamy wokół przetchlinek. Plamy gnilne powiększają się i obejmują większą powierzchnię owocu. W zmienionych chorobowo miejscach miąższ zapada się, a skórka owocu pozostaje napięta.

Obecnie do ochrony gruszek przed gorzką zgnilizną zarejestrowane są preparaty – Bellis 38 WG, Geoxe 50 WG, a także Switch 62,5 WG. Środki te są posiadają również aktualną rejestrację przed mokrą zgnilizną (Penicillium expansum).

Infekcja mokrą zgnilizna zwykle rozpoczyna się w sadzie – przed, lub okresie zbiorów owoców. Na powierzchni zainfekowanych gruszek (w miejscu zranienia skórki) pojawiają się jasnobrązowe gnilne plamy, z zielono-niebieskimi zarodnikami grzyba. Gnijącym owocom towarzyszy zwykle charakterystyczny zapach pleśni.

W trakcie przechowywania gruszek może nasilać się występowanie brunatnej zgnilizny (Monilinia fructigena). Wokół miejsc infekcji tworzą się brązowe plamy gnilne. W pełni zgniłe owoce staja się czarne, pokryte - pseudosklerocjami. W ochronie zaleca się preparaty, np. Geoxe 50 WG, Switch 62,5 WG, Boni Protect i Polyversum WP.

Z kolei miękka zgnilizna powodowana jest przez grzyby Mucor spp. i Rhizopus spp. Symptomy tej choroby widoczne są pod koniec okresu przechowywania, bądź w trakcie obrotu owocami. Wokół miejsc infekcji rozwijają się jasno brązowe, gnilne plamy. Miąższ staje się rzadki i wodnisty, o charakterystycznym - kwaśnym zapachu.

Według danych Instytutu Ogrodnictwa w Polsce stwierdzono objawy wystąpienia nowej choroby – gumowatej zgnilizny. Symptomy początkowo były zbliżone do brunatnej zgnilizny, lecz po wyizolowaniu grzyba stwierdzono, że sprawcę choroby stanowi - Phacidiopycnis piri. Infekcje dotyczyły odmiany ‘Dicolor’ i gruszy azjatyckiej ‘Chojuro’.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.