Biostymulatory szansą dla rozwoju zrównoważonych metod produkcji rolniczej

Autor: www.sadyogrody.pl/pr 15 września 2015 11:03

Biostymulatory szansą dla rozwoju zrównoważonych metod produkcji rolniczej Biostymulatory stymulują wzrost, rozwój i plonowanie roślin/ fot. shutterstock.com

Biorąc pod uwagę konkurencyjność na rynku europejskim, polscy producenci stosują metody uprawne, które pozwolą im na uzyskanie plonów najwyższej jakości handlowej i jednocześnie na maksymalnie wysokim poziomie. Priorytetem producentów powinno być bezpieczeństwo oferowanej żywności i dbałość o środowisko naturalne. Muszą jednak mieć oni gwarancję, iż stosowane technologie nawożenia będą w stanie wykorzystać w maksymalny sposób potencjał plonotwórczy roślin.

W krajach Europy Zachodniej preparaty o działaniu biostymulującym od dziesięcioleci włączone są do tradycyjnej agrotechniki w większym lub mniejszym stopniu. Tam, ten segment nawożenia intensywnie się rozwinął i nadal się rozwija. Z pewnością w niedługim czasie także polscy rolnicy uznają zalety tego typu preparatów i będą je powszechnie stosować, z korzyścią dla siebie, konsumentów i środowiska naturalnego.

Stosowanie nawozów z dodatkiem substancji o działaniu biostymulującym jest szansą i przyszłością dla rozwoju zrównoważonych metod produkcji rolniczej i zasobooszczędnego nawożenia, zgodnego z zaleceniami Komisji Europejskiej. Preparaty tego typu są nadzwyczaj efektywne w zrównoważonym nawożeniu plantacji, gdyż zwiększają odporność roślin na stresy mineralne i środowiskowe.

Biostymulatory stymulują wzrost, rozwój i plonowanie roślin uprawnych oraz zapewniają zaopatrzenie w dostępne formy składników pokarmowych. Intensyfikują ich pobieranie, transport i przetwarzanie w roślinie. Ich stosowanie nie tylko umożliwia prawidłowe odżywienie roślin uprawnych, nie tylko stymulująco wpływa na zachodzące w nich procesy fizjologiczne, ale także zapewnia korzystne oddziaływanie na glebę – preparaty te podnoszą jej potencjał plonotwórczy.

Preparaty o działaniu biostymulującym dokarmiają rośliny, a równocześnie powodują zmiany fizyczne w glebie – sprzyjają rozwojowi flory i fauny glebowej, korzystnie wpływają na jej odczyn i przekształcają składniki pokarmowe z form nieprzyswajalnych na przyswajalne dla roślin. A przy tym są to produkty przyjazne dla roślin, środowiska glebowego i zdrowia człowieka.

Dużą grupę dostępnych na rynku nawozów z dodatkiem substancji biostymulujących stanowią preparaty, które zostały wzbogacone w ekstrakty z alg. Dzięki opracowanym technologiom przetwarzania alg morskich udało się z nich wyekstrahować ważne dla upraw polowych związki, które stymulują wiele procesów fizjologicznych w roślinach. Związki te mogą być podawane zarówno z nawozami płynnymi, jak i doglebowymi.

Ekstrakty zawarte w nawozach doglebowych stymulują przemiany metaboliczne w roślinie, pobudzają aktywność korzeniową, poprawiają efektywność pobierania wody i składników pokarmowych, regulują przemiany enzymatyczne. Z kolei nawozy dolistne oparte o skompleksowane wyciągi z alg wpływają korzystnie na produkcję i przemiany ważnych funkcjonalnie dla roślin związków (np. hormonów, enzymów), zwiększają skuteczność fotosyntezy oraz naturalną odporność roślin na różne szkodliwe czynniki zewnętrzne i wewnętrzne, wpływają również na procesy metaboliczne obniżając poziom stresu.

Nawozy z dodatkiem substancji wyekstrahowanych z alg morskich są innowacyjną technologią biostymulującą plon i uruchamiającą maksymalny potencjał plonotwórczy roślin uprawnych. Ich użycie wpływa korzystnie na jakość i wysokość plonów przy zachowaniu pełnego bezpieczeństwa produkowanej żywności. Należy pamiętać, że dzisiejsze nowoczesne odmiany roślin uprawnych mają przy tym coraz większe zapotrzebowanie pokarmowe, wymagają jeszcze większej intensyfikacji produkcji w zakresie uprawy i ochrony.

W takiej sytuacji, samo zwykłe nawożenie składnikami pokarmowymi to za mało, samo dokorzeniowe nawożenie roślin poprzez glebę to też często zabieg niewystarczający – zwłaszcza w ekstremalnych warunkach pogodowych, z którymi rolnicy mają coraz częściej do czynienia, dlatego tym bardziej rośnie potrzeba dolistnego dokarmiania roślin, ale też nawożenia samej gleby w celu zahamowania niekorzystnych zmian w niej zachodzących.

Efektem tego jest m.in. utrata pojemności sorpcyjnej – wodnej, pokarmowej, ograniczone życie mikrobiologiczne, zakwaszenie, zasolenie, utrata struktury gruzełkowatej i prawidłowej agregacji gleby, podeszwa płużna itp. A to wszystko sprzyja występowaniu suszy glebowej.

 

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI