Bakteryjne zamieranie brzoskwini – zagrożenie dla krajowych upraw?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 06 listopada 2015 09:46

Bakteryjne zamieranie brzoskwini – zagrożenie dla krajowych upraw? Objawy choroby są widoczne na wszystkich organach nadziemnych drzew/ fot. shutterstock.com

Sprawcą bakteryjnego zamierania brzoskwini jest Pseudomonas syringae pv. persicae. Na skutek infekcji w okresie jesiennym na gałęziach i pniu tworzą się zrakowacenia, które mogą spowodować nawet zamieranie całych drzew. Dotychczas nie stwierdzono występowania tej choroby w naszym kraju.

W wyniku porażenia (wczesną wiosną) na młodych pędach widoczne są jasnobrązowe przebarwienia. Miejsca infekcji szybko stają się ciemniejsze i tworzą się nekrozy. Chore tkanki są uwodnione, a po brzegach nekroz - „nasycone” oleistą substancją. W późniejszym etapie choroby zainfekowana tkanka wysycha. Zrakowacenia mogą być przyczyną zamierania drzew w sadach.

Symptomy chorobowe na liściach występują w postaci niewielkich (brunatnych) plam, z wyraźną żółtawą obwódką. Plamy te z czasem mogą wykruszać się - tworząc dziury. Zainfekowane liście przedwcześnie opadają z drzew. Nekrotyczne plamki mogą także pojawiać się na owocach - widoczne są gumowate wycieki.

Obserwacje w sadach brzoskwiniowych należy przeprowadzać w terminie od maja do września. W największym nasileniu objawy bakteryjnego zamierania brzoskwini występują w lipcu i sierpniu. Jesienią mogą zamierać wierzchołki porażonych pędów.

Bakteria Pseudomonas syringae pv. persicae rozprzestrzenia się wraz z materiałem rozmnożeniowym. Wiosną w warunkach wysokiej wilgotności powietrza i niskiej temperatury bakterie namnażają się i wnikają do pąków poprzez pękające łuski. Bakterie mogą zimować w opadłych liściach, a także na pograniczu nekroz i zrakowaceń.

Aby zapobiec tej chorobie należy stosować profilaktykę. Wskazane jest cięcie drzew podczas suchej i słonecznej pogody. Rany powinny być zabezpieczone, np. preparatem Funaben Plus 03 PA. Dotychczas sprawcę bakteryjnego zamierania brzoskwini wykryto we Francji i Nowej Zelandii, na brzoskwiniach i nektarynie (wg informacji Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach). 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI