Bakteryjna cętkowatość pomidora – aktualne zagrożenie dla upraw

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 16 sierpnia 2016 11:06

Bakteryjna cętkowatość pomidora – aktualne zagrożenie dla upraw Bakteryjna cętkowatość pomidora corocznie zagraża uprawom/ fot. shutterstock.com

Bakteryjna cętkowatość pomidora corocznie zagraża uprawom, lecz – w zależności od warunków pogodowych – z różnym nasileniem. Ostatnie częste opady deszczu oraz umiarkowanie wysoka temperatura sprzyja występowaniu tej choroby.

Sprawcą bakteryjnej cętkowatości pomidora jest bakteria Pseudomonas syringae pv. tomato. Źródłem  infekcji może być materiał siewny, bądź pozostawione w glebie resztki roślinne. Ponadto bakteria ta często przenoszona jest podczas prac pielęgnacyjnych, na sprzęcie ogrodniczym w trakcie cięcia w warunkach wysokiej wilgotności, czy podczas nawadniania uprawy.

Objawy wystąpienia tej choroby widoczne są na nadziemnych organach rośliny - owocach, liściach, łodydze, w postaci ciemnych, drobnych plamek otoczonych żółtawą obwódką. Przy sprzyjających warunkach do infekcji plamy te zajmują większa powierzchnię, co doprowadza do zasychania blaszek liściowych, a także pozostałych części rośliny. Owoce z objawami choroby tracą wartość handlową.

W ograniczeniu bakteryjnej cetkowatości pomidora niezmiernie ważna jest profilaktyka. Zabiegi pielęgnacyjne powinny być wykonywane podczas suchej pogody, a po zakończeniu prac należy pamiętać o dezynfekcji narzędzi i usunięciu pozostałości roślinnych. Istotne znaczenie ma również stosowanie zdrowych nasion i odpowiedniego rozstawu roślin na plantacji.

Przy okazji wykonywanych zabiegów preparatami miedziowymi ograniczane jest również występowanie bakteryjnej cętkowatości w uprawach gruntowych pomidora.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI