Bakteryjna cętkowatość groźna na plantacjach pomidora

Autor: www.sadyogrody.pl 25 lipca 2017 14:30

Bakteryjna cętkowatość groźna na plantacjach pomidora fot. shutterstock.com

Wysoka wilgotność przyczynia się do wzrostu zagrożenia ze strony bakteryjnej cętkowatości pomidora –  uciążliwej choroby powodowanej przez Pseudomonas syringae pv. tomato.

Nasilenie występowania bakteryjnej cętkowatości pomidora zależy od przebiegu warunków pogodowych w danym sezonie. Tegoroczne lato z częstymi opadami deszczu, wysoką wilgotnością i umiarkowaną temperaturą (20-24 st. C) stwarza korzystne warunki dla rozwoju tej choroby. 

Typowe objawy bakteryjnej cętkowatości pomidora pojawiają się na powierzchni owocu w postaci niewielkich, brązowo-czarnych plamek średnicy ok. 1 mm. Zakażone pomidory nie nadają się do sprzedaży ani przetwórstwa. Symptomy choroby mogą uwidaczniać się również na innych częściach rośliny – liściach, łodygach oraz kwiatach. Źródłem bakteriozy mogą być pozostałości roślinne, zakażone podłoże lub nasiona.

Przeciwko bakteryjnej cętkowatości można stosować np. Cobresal 50 WP, Cobresal Extra 350 SC, Copper Max 50 WP, Cuproxat 345 SC, Miedzian 50 WP, Miedzain Extra 350 SC, Triosiar-Pro 345 SC (preparaty miedziowe), Curzate Cu 49,5 WP (cymoksanil, miedź), Vaxiplant SL (laminaryna) i środek biologiczny Prestop WP. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI