Bakterioza obwódkowa fasoli – w jaki sposób chronić uprawy?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 23 grudnia 2015 09:19

Bakterioza obwódkowa fasoli – w jaki sposób chronić uprawy? Bakterioza obwódkowa to najgroźniejsza choroba fasoli/ fot. shutterstock.com

Bakterioza obwódkowa jest najczęściej występującą chorobą na plantacjach fasoli. Źródło infekcji stanowią resztki roślinne, oraz zakażone nasiona. Dlatego planując uprawę należy zadbać o zdrowy materiał siewny, pochodzący ze zdrowych plantacji.

Typowe objawy chorobowe można zaobserwować na liściach i łodygach siewek, w postaci czerwonobrunatnych plamek. W późniejszym stadium na liściach, bądź pędach widoczne są nierównomierne jasnozielone, tłuste plamy z zaznaczoną żółtawą obwódką. Następnie przebarwienia stają się ciemniejsze i zasychają. Na strąkach fasoli plamy są nieco wgłębione, barwy zielonoszarej.

Sprawcą bakteriozy obwódkowej fasoli jest Pseudomonas savastanoi. Bakteria szybko rozprzestrzenia się w warunkach dużej wilgotności powietrza.  Na plantacjach produkcyjnych fasoli należy wysiewać jedynie zdrowe nasiona w odpowiedniej rozstawie, co przekłada się na uzyskanie dobrej jakości roślin.

Profilaktycznie w ochronie przed bakteriozą można wykonać oprysk preparatem - Champion 50 WP, Mag 50 WP, Miedzian 50 WG, Miedzian 50 WP, Miedzian Extra 350 SC, Kaptan Zawiesinowy 50 WP. Zabieg należy wykonać w momencie, gdy fasola wykształci 1 lub 2 pierwsze liście właściwe. Kolejny oprysk można przeprowadzić w odstępie co 7-10 dni, gdy warunki pogodowe sprzyjają rozwojowi bakterii.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM