Bakterioza obwódkowa fasoli i antraknoza zagrażają uprawom

Autor: www.sadyogrody.pl 23 maja 2017 13:07

Bakterioza obwódkowa fasoli i antraknoza zagrażają uprawom fot. shutterstock.com

PIORiN sygnalizuje zagrożenie wystąpienia bakteriozy obwódkowej fasoli na terenie województwa małopolskiego. Siewki fasoli mogą być również porażane przez antraknozę. Pierwsze zabiegi chemiczne należy wykonać po stwierdzeniu zagrożenia, uwzględniając warunki pogodowe, a także podatność uprawianych odmian oraz nasilenie wystąpienia chorób w poprzednim sezonie.

Objawy bakteriozy obwódkowej fasoli – zależności od terminu infekcji – mogą występować na różnych częściach roślin. Na liścieniach pojawiają się owalne wodniste jasnobrunatne plamy otoczone charakterystyczną żółtą obwódką. Podobne plamy mogą występować również na liściach. Z kolei na strąkach tworzą się tłuste wodniste zielonoszare brunatniejące plamy.

Antraknoza zagraża plantacjom fasoli w województwie lubelskim – informuje PIORiN. Przy korzystnych warunkach dla rozwoju choroby (temperatura około 20 st. C oraz duża wilgotność powietrza) na liścieniach pojawiają się czerwonawe wgłębione plamy. Na porażonych strąkach plamy stają się okrągławe ciemne i lekko wgłębione z brunatno-czerwonawą obwódką. W miejscach przebarwień grzybnia przerasta do nasion.

W celu zabezpieczenia upraw przed bakteriozą i antraknozą zalecane jest wykonanie zabiegu opryskiwania po wschodach roślin. W przypadku występowania warunków sprzyjających rozwojowi choroby oprysk trzeba powtórzyć po 10-14 dniach. Kolejne 2 zabiegi zalecane są na początku zawiązywania strąków, zgodnie z aktualnym programem ochrony roślin warzywnych (co 7-10 dni) – jeżeli warunki sprzyjają porażeniu roślin.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI