Antraknoza i biała plamistość liści porzeczki – jak chronić krzewy po zbiorze owoców?

Autor: www.sadyogrody.pl 30 lipca 2015 10:28

Antraknoza i biała plamistość liści porzeczki – jak chronić krzewy po zbiorze owoców? Antraknozę i białą plamistość liści porzeczki należy corocznie zwalczać/ fot. shutterstock.com

Antraknoza (opadzina) i biała plamistość liści porzeczki należą do groźnych chorób porzeczki czarnej. Choroby te należy corocznie zwalczać na plantacjach. Z porażonych krzewów przedwcześnie bowiem już w lipcu opadają liście, co niekorzystnie wpływa na wzrost krzewów, plonowanie, a także zwiększa podatność na przemarzanie w okresie zimy.

Sprawcą antraknozy jest grzyb Drepanopeziza ribis. Pierwsze symptomy tej choroby można zaobserwować w dolnych partiach krzewu (koniec maja). Typowymi objawami są drobne, nekrotyczne plamy, pojawiające się głównie na brzegach liści. W późniejszych etapach choroby plamy te brunatnieją i szybko powiększają się. Przy dużym nasileniu plamy zlewają się i opanowują cały liść.

Objawy białej plamistości (Mycosphaerella ribis) są widoczne w połowie maja w postaci niewielkich brunatnych, a następnie szarobiałych plam. Przeważnie rozmieszczone są one równomiernie na całej powierzchni blaszki lisciowej. Choroba ta jest w mniejszym stopniu szkodliwa niż antraknoza, lecz przy dużym porażeniu również może spowodować przedwczesną defoliację krzewów.

Źródłem infekcji pierwotnych wyżej wymienionych chorób są zarodniki workowe rozwijające się na porażonych, opadłych liściach. Nasilenie tych chorób jest uwarunkowane przebiegiem pogody. Infekcji sprzyja wysoka wilgotność powietrza, częste opady deszczu w okresie wiosennym.

Aby ograniczyć porażenie roślin należy przeprowadzać odpowiednie cięcie, gdyż mniej zagęszczone krzewy porzeczki są dokładniej opryskiwane. Ponadto warto wygrabiać i niszczyć opadłe liście w celu ograniczenia patogenów zimujących na liściach. Wskazana jest również uprawa odmian odpornych na antraknozę i białą plamistość liści porzeczki.

Pierwsze zabiegi chemiczne należy wykonać wiosną tuż przed kwitnieniem krzewów porzeczki czarnej, a kolejne - po kwitnieniu. Po zbiorze owoców w celu ochrony należy wykonać oprysk jednym z preparatów - Score 250 EC, Tores 250 EC, bądź Zato 50 WG.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI