5 nowych odmian sadowniczych w krajowym rejestrze COBORU

Autor: www.sadyogrody.pl/www.coboru.pl 10 grudnia 2015 11:35

5 nowych odmian sadowniczych w krajowym rejestrze COBORU Nową odmianą jabłoni jest ‘Pagacz’, która wcześnie wchodzi w okres owocowania/ fot. sadyogrody.pl

Do krajowego rejestru COBORU w 2015 roku wpisano 5 odmian należących do gatunków sadowniczych, takich jak - jabłoń, wiśnia, jeżyna, truskawka.

Nową odmianą jabłoni jest ‘Pagacz’, która wcześnie wchodzi w okres owocowania. Posiada dość duże, stożkowate owoce pokryte żółta skórką z ciemnym rumieńcem (słabo widoczne prążki, bez nalotu woskowego). Jabłoń wzbogaca asortyment odmian zimowych - owoce dojrzewają w pierwszej połowie października. Cechuje się podatnością na parcha jabłoni, zaś na mącznika jest średnio wrażliwa. Wymaga przerzedzania zawiązków.

Do krajowego rejestru COBPORU wpisano wiśnię ‘Mazowia’. Owoce tej odmiany dojrzewają około tydzień wcześniej przed odmianą Kelleris 16 i ponad 3 tygodnie wcześniej od ‘Łutówki’. Są średniej wielkości, z ciemnoczerwonym miąższem i skórką. Odmiana ‘Mazowia’ wykazuje małą podatność na raka bakteryjnego i drobną plamistość drzew pestkowych. Drzewa są dość wytrzymałe na mróz, lecz pąki kwiatowe mogą być uszkadzane przez wiosenne przymrozki.

Odmiana ‘Ruczaj’ wzbogaca grupę jeżyn bezkolcowych. Krzewy charakteryzują się wzniesionym pokrojem, posiadają średnią ilość pędów. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą we wczesnym terminie. Są średniej wielkości, wąskojajowate, o czarnym wybarwieniu. Odmiana ta jest wytrzymała na mróz. Wymaga stosowania ochrony przed szarą pleśnią.

Z truskawek do krajowego rejestru wpisano dwie odmiany – ‘Grandarosa’ i ‘Magdusia’, cechujące się silnym wzrostem. Są to odmiany tradycyjnie owocujące o wczesnym terminie dojrzewania owoców.

Pierwsza z wyżej wymienionych odmian posiada półwzniesiony pokrój. Wydaje owoce duże, barwy pomarańczowoczerwonej (nierównomiernie wybarwione o silnym połysku). Odmiana ta jest wytrzymała na mróz, a także mało podatna na białą i czerwoną plamistość liści oraz mączniaka prawdziwego truskawki. Owoce uznawane są za mało wrażliwe na szarą pleśń.

Natomiast odmiana ‘Magdusia’ posiada bardziej wzniesiony pokrój. Owoce są średniej wielkości, sercowate, czerwone, lekko nierównomiernie wybarwione o średnim połysku. Odmiana ta również charakteryzuje się wytrzymałością na mróz. Rośliny są mało podatne na białą i czerwoną plamistość liści oraz na mączniaka prawdziwego truskawki, zaś dość wrażliwe na szarą pleśń.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI