2015 rok przyniesie zmiany w Integrowanej Produkcji

Autor: Agnieszka Kotwica / sadyogrody 09 stycznia 2015 11:03

2015 rok przyniesie zmiany w Integrowanej Produkcji fot. shutterstock.com

Nowy rok, nowy PROW, nowe wytyczne. Jakie i jak wpłyną one na producentów rolnych oraz Integrowaną Produkcję?

W nadchodzącym 2015 roku czeka nas kilka zmian w zakresie Integrowanej Produkcji. Dotychczas, od 2004 roku kontrola oraz certyfikacja Integrowanej Produkcji znajdowały się w kompetencjach Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa. To PIORiN zajmował się certyfikacją gospodarstw zgłaszanych do systemu Integrowanej Produkcji, a producenci by uzyskać certyfikat IP, musieli zgłosić się do Wojewódzkiego Inspektoratu.

W jednym z działań nowego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 przewidziane są dopłaty dla Integrowanej Produkcji w ramach działania "Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych". Jednym z poddziałań jest "Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości", które ma na celu zwiększenie uczestnictwa rolników w unijnych i krajowych systemach jakości, między innymi Integrowanej Produkcji.

- Przystępowanie do uczestnictwa w systemie jakości jest związane z ponoszeniem dodatkowych kosztów, wynikających z potrzeby wprowadzenia zmian w gospodarstwie oraz poddaniu go niezbędnym kontrolom, zgodnie z określonymi standardami systemu. Wsparcie ma charakter motywacyjny i ma na celu ułatwienie prowadzenia produkcji w nowych warunkach, wymaganych przez określony system jakości. Wsparcie ma na celu także umożliwienie pokrycia dodatkowych kosztów produkcji do momentu, kiedy będą one odzwierciedlone w wyższych cenach produktów na rynku - czytamy w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 dostępnym na stronie MRiRW.

Ponadto pomoc ma formę refundacji, w okresie 3 lat od przystąpienia do systemu jakości (dotychczas - 5 lat), a kosztami kwalifikowanymi są koszty poniesione przy przystępowaniu do systemu jakości, roczna składka za udział w tym systemie i wydatki dotyczące kontroli zgodności z wymaganiami systemu.

Pomoc przyznawana jest wnioskodawcy, który nie otrzymywał tego rodzaju wsparcia dla tego samego produktu rolnego w ramach działania "Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności" objętego PROW 2007-2013 i może wynosić do 2 000 euro na gospodarstwo rocznie.

Kryteria wyboru uwzględniają w szczególności wielkość powierzchni gruntów, na których wnioskodawca prowadzi wysokojakościową produkcję. Preferencje w przyznawaniu pomocy odnosić się będą do gospodarstw do 5 ha, dla których koszty stałe, wynikające z udziału w systemach jakości, stanowią duże obciążenie finansowe.

W nadchodzącym roku dla producentów rolnych w Integrowanej Produkcji nastąpią istotne zmiany: odnośnie podmiotów certyfikujących, gospodarstwa wyrażającego chęć przystąpienia do systemu IP oraz zmiany w zakresie zwrotu kosztów certyfikacji. Jak wpłynie to na Integrowaną Produkcję pokaże nadchodzący rok.

Dotąd producent mógł przystąpić do systemu IP, gdy złożył do końca grudnia wniosek i zaświadczenie o ukończeniu szkolenia w zakresie Integrowanej Produkcji, prowadził produkcję i ochronę roślin według szczegółowych metodyk IP, w trakcie kontroli nie stwierdzono nieprawidłowości oraz gdy wszystkie zabiegi były dokumentowane w Notatniku Integrowanej Produkcji.

Poświadczeniem stosowania Integrowanej Produkcji był certyfikat, wydawany przez Wojewódzkiego Inspektora, na wniosek producenta roślin oraz znak Integrowanej Produkcji wraz z numerem producenta.

Od 2004 do 2013 roku zaobserwowano znaczny wzrost wydawanych certyfikatów IP. W 2013 roku było ich ponad trzykrotnie więcej w porównaniu do roku 2004 (2013 rok – 2898, 2004 rok - 811).  Liczba zgłoszonych gospodarstw do systemu IP w latach 2004-2013 wynosiła 24 289, choć nie wszystkie z nich zakwalifikowały się do otrzymania certyfikatu, gdyż ponad 8000 z nich go nie otrzymało (według danych PIORiNu).

Dotychczas producenci przystępujący do systemu Integrowanej Produkcji mogli ubiegać się o zwrot kosztów kontroli i certyfikacji z programu "Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności", składając wniosek o wypłatę płatności do ARiMR.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.